Bezig met laden...

Hoe werkt de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022?

Vanaf begin dit jaar stuurden vele bedrijven hun artikelen in. Eind juni koos de vakjury 45 winnende speelgoedartikelen als winnaar in 15 categorieën.

Nu is het jouw beurt: Kies 1 artikel per categorie. Het artikel met de meeste stemmen, wint de Publieksprijs. Op alle categorieën stemmen, is niet verplicht. Stemmen kan tot 28 oktober 2022. Winnaars van de Publieksprijzen worden bekendgemaakt op 8 november.

Winnaars in de categorie

Kinderspellen

Dat kinderen leren van het spelen van spellen, is geen discussie. Samen spelen, vooruitdenken, opletten, lezen, tellen, winnen, verliezen en zelfs opruimen; het is slechts een greep uit de vele pluspunten van het spelen van een spel. Spellen speciaal voor kinderen zijn er in vele soorten. De vakjury let op de genoemde punten, alsmede de winkelprijs, productiekwaliteit en beschikbaarheid. De winnaars kunnen trots zijn! Kinderspellen zijn vaak gebaseerd op een licentie van een bekend tv-programma.

Winnaars in de categorie

Buitenspeelgoed

Heerlijk, buiten spelen! Het liefst elke dag, maar zeker in het voorjaar als het weer dat toelaat. Voor buiten spelen is er speciaal speelgoed, geschikt voor zand, gras, vaak met wat grotere onderdelen en lekker stevig. Houten materialen komen vaak voor. Nog beter is het als het buitenspeelgoed de spelers ook echt aanzet tot actief bewegen. Hup, rennen en vliegen!

Winnaars in de categorie

Bouw en Constructie

Bouwwerken maken kan uren duren. Lang speelplezier met een prachtig resultaat. Geduld, inzicht en motoriek worden gestimuleerd. Wie heeft er nooit gebouwd in zijn leven? Electronica en digitale combinaties kunnen een zinvolle toevoeging zijn. Zo komen bouwwerken tot leven. Dit speelgoed stimuleert de creativiteit. Voor bouwen is nooit iemand te oud!

Winnaars in de categorie

Knutsel en Creatief

Knippen, plakken, vouwen, tekenen en schilderen zijn al decennia favoriet speelgoed. En terecht, wie wil er geen artiest zijn? Iets creëren is een prachtige tijdsbesteding. Combinaties met constructiespeelgoed komen voor. Een creatie afmaken en laten zien aan iedereen, is een mooie beloning. Iedereen is creatief, geef die ontwikkeling een kans! Eigen ballonnen maken, knutselen met slijm en allerlei versiersels zijn een trend.

Winnaars in de categorie

Pluche

Wie heeft er geen favoriete knuffel, die jarenlang ons beste vriendje was? Pluche heeft zich ontwikkeld, van beren en konijnen tot ook onderdeel van grotere speelvormen. Veel pluche kan bewegen, lachen en geluidjes maken. Tegenwoordig komt pluche terug in verrassingsspeelgoed en zelfs als onderdeel van een magisch product! Pluche en knuffels bevorderen de fantasie door er ook alleen mee te spelen.

Winnaars in de categorie

Voertuigen

‘Met autootjes spelen’ vindt zijn oorsprong lang geleden. Talloze automerken dienden als inspiratie voor makers van speelgoed. Wat zijn de eisen aan voertuigen? Vaak realisme, de kwaliteit en natuurlijk beweeglijkheid en snelheid. Hele avonturen kan jezelf creëren tijdens het spelen met voertuigen. Win jij een Grand-Prix? Spannend racen met een afstandsbediening is helemaal leuk. Vingervlugheid gevraagd, pas op voor tegenliggers!

Winnaars in de categorie

Poppen

Poppen als speelgoed gaan eeuwen terug. Onze overgrootouders hadden ze wellicht van porselein. De ontwikkeling is hard gegaan. Nu komen veel poppen met tal van mode-accessoires en opties voor het wisselen van kleding, opmaken en verzorgen van haar en het aandoen van sierraden. Met poppen kan iedereen uren bezig zijn. Realisme en inclusiviteit komen tot uiting in veel poppen. Zo spelen zij zelfs een rol in het verkrijgen van een beter kloppend wereldbeeld.

Winnaars in de categorie

Peuter

Peuters spelen het vaakst met hun ouders. Zo ontdekken zij de wereld. Speelgoed voor peuters is gericht op het bevorderen van de motoriek, blokjes pakken, teruggeven, herkennen, kleuren, geluidjes maken zonder een overdaad. Herhaling van zetten is belangrijk. Spelen maakt elke peuter blij. Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van het brein. Sommig peuterspeelgoed doet volwassen gereedschap na, of andere ‘grote mensen dingen’. Spelen in bad blijft ook een topper!

Winnaars in de categorie

Duurzaam

Duurzaamheid is een steeds belangrijker criterium om ‘Goed Speelgoed’ te beoordelen. Bijna alle speelgoedbedrijven doen hun best zo duurzaam mogelijk te zijn, en er zijn vele opties, zoals speciaal FSC hout, het gebruik van recycled papier, karton en plastic, of juist het weglaten van onderdelen en verpakkingsmateriaal. Tevens komen steeds meer inruilprogramma’s van de grond. Duurzaamheid kan ook een thema van speelgoed zijn. Zo kunnen spelers leren over wat duurzaamheid inhoudt.

Winnaars in de categorie

Wetenschap en Educatie STEAM

STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Art en Mathematics, dus: wetenschap, technologie, ontwerp, kunst en toegepaste wiskunde. STEAM onderwijs stimuleert competenties als programmeren, samenwerken, creatief denken en onderzoeken. Speelgoed maakt dat leuk, aantrekkelijk en toegankelijk. Spelenderwijs leren programmeren, ontwerpen, berekenen en combineren zijn belangrijke vaardigheden. In iedereen schuilt een nieuwsgierige wetenschapper!

Winnaars in de categorie

Actiefiguren

De geschiedenis van actiefiguren loopt veelal gelijk met helden en oorlogen. Veel eerste actiefiguren waren vechtjassen, soldaten of helden als de Hulk en de G.I. Joe figuren uit de jaren ’60, vaak gezien als de eerste moderne actiefiguren. Actiefiguren hebben de speelgoedindustrie veranderd. De tegenwoordige populariteit van vele Disney en Marvel figuren kent geen grenzen, ook onder ouderen. Onder actiefiguren vallen de grootste merken uit de industrie, zoals Pokémon.

Winnaars in de categorie

Kidult

Deze benaming is de samentrekking van Kids en Adults; speelgoed voor volwassenen. En waarom niet, waarom stoppen met speelgoed als je ouder wordt. Bordspellen hebben daarin de toon gezet, momenteel gevolgd door merken die tevens speciale collector items maken. De opdrachten zijn vaak moeilijker, de stukjes kleiner en de speeltijd langer, maar spelen blijven we! Bouw -en knutselspeelgoed is er in vele soorten en maten voor volwassenen. Nadenken, creatief zijn, de hersens laten kraken is goed voor alle leeftijden. Spelen houdt ons fit!

Winnaars in de categorie

Familiespellen

Dit zijn de spellen die gespeeld worden door veelal ouders met kinderen. Wie is er niet groot geworden met een potje Ganzenbord en Monopoly. Wat kenmerkt deze spellen? Toegankelijkheid, snel spelen, vaak educatief, vrolijk vormgegeven en zo gemaakt dat kinderen kunnen winnen. In de praktijk met een hogere geluksfactor. Spellen spelen is superleuk en leerzaam op vele fronten. Voor de jongere spelers zijn er veel actiespellen, waarmee vaak meerdere potjes worden gedaan, eventueel zonder de ouders.

Winnaars in de categorie

Familiespellen, vanaf 10 jaar

Dit zijn de spellen die gespeeld worden door veelal ouders met kinderen. Wie is er niet groot geworden met een potje Ganzenbord en Monopoly. Wat kenmerkt deze spellen? Toegankelijkheid, snel spelen, vaak educatief, vrolijk vormgegeven en zo gemaakt dat kinderen kunnen winnen. In de praktijk met een hogere geluksfactor. Spellen spelen is superleuk en leerzaam op vele fronten. Voor de oudere spelers zijn er de junior versies van bijvoorbeeld kennerspellen als Catan, spellen met een eerste tactiek en opstelling, alsmede meer gebaseerd op inzichten en een wat langere speelduur van tegen de 60 minuten.

Winnaars in de categorie

Kennerspellen

Kenmerken van kennerspellen zijn veelal een langere speeltijd, een langere opzettijd, alsmede inzicht krijgen in een te volgen tactiek. Een goed kennerspel win je nooit de eerste keer van geoefende spelers. Vaak zijn deze spellen wat duurder door de vele onderdelen, volgen ze een bepaald verhaal, zijn de spelregels omvangrijker en is er veel over te vinden bij bordspellenclubs. Verlies je? Prima, denk na hoe je de volgende keer wel kan winnen. Dát is een goed kennerspel!

Marskramer Nibbeling Nuenen

Parkhof 14 - 18
5671 EX Nuenen
T (040) 290 64 63

Openingstijden

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag

13.00 - 18.00 uur
09.30 - 18.00 uur
09.30 - 18.00 uur
09.30 - 18.00 uur
09.30 - 18.00 uur
09.30 - 17.00 uur

© 2021 Marskramer Nibbeling - alle rechten voorbehouden