Bezig met laden...

Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2021

Hieronder vindt je alle door vakjury gekozen winnaars per categorie.

Nu is het de beurt aan jouw! Stem op je favorieten. Het artikel met de meeste stemmen wint de Gouden Publieksprijs Speelgoed van het Jaar 2021!

Winnaars in de categorie

0 t/m 3 jaar

Een baby verkent de wereld om zich heen. Vooral felle kleuren trekken de aandacht. Het speelgoed moet bestaan uit grote stukken, want iets goed pakken, kan de kleine nog niet. Geluidjes zijn ook altijd interessant om te onderzoeken. De dreumes kan al wat meer. Iets voortduwen of achter je aan trekken is dan leuk. Een dreumes zit ook vol vragen. Speelgoed kan antwoorden geven en tot nieuwe ontdekkingen leiden. Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Ze bouwen met blokken, maken muziek en beginnen met andere kinderen te spelen. Steeds vaker gaan ze een samen een spelletje spelen.

Winnaars in de categorie

4 & 5 jaar

Vanaf de basisschoolleeftijd beginnen kinderen vaak met het spelen van eenvoudige gezelschapsspelletjes. Het in elkaar zetten van eenvoudige constructies met speelstukken en bouwstenen staat vaak bovenaan het lijstje van favoriete activiteiten. Maar ook vadertje en moedertje spelen of de tandarts nadoen is een favoriete bezigheid. Kleuters hebben doorgaans veel fantasie en het speelgoed voor deze leeftijdsgroep komt daaraan tegemoet. Creativiteit komt tot uiting.

Winnaars in de categorie

6 & 7 jaar

In deze leeftijdsgroep begint het competitie-element een steeds grotere rol te spelen. Kinderen vinden het heerlijk om spelletjes te doen waarbij ze elkaar kunnen overtroeven. Het maakt niet uit of ze nu buiten of binnen spelen, met vriendjes of vriendinnetjes, broertjes of zusjes, of met ouders. Er zijn dan ook allerlei soorten speelgoed die op deze behoefte inspelen.

Winnaars in de categorie

8 & 9 jaar

Speelgoed voor deze groep kinderen wordt gecompliceerder. Echte bouwwerken, tijdsinspanningen en uitdagingen zijn favoriet. Kinderen lezen en begrijpen opdrachten en worden zelfstandiger. Ze nemen speelgoed mee naar school om te laten zien en eventueel te ruilen. Het begrip voor een bepaalde verzameling en collectie neemt toe. Dit is de leeftijdsgroep die gaat beginnen met sparen om zelf speelgoed te kunnen kopen.

Winnaars in de categorie

10 & 11 jaar

Op deze leeftijd beginnen veel kinderen interesse te krijgen voor meer wetenschappelijke zaken. Hoe zit iets in elkaar en hoe werkt het eigenlijk? Constructiespeelgoed voor deze leeftijdscategorie wordt gecompliceerder en informatieve spellen om kennis te testen worden interessant. De nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en op een speelse manier helpen spellen en games om de lesstof van school beter onder de knie te krijgen.

Winnaars in de categorie

12 t/m 17 jaar

Spelen houdt echt niet op als je de basisschool verlaat! Het aanbod aan spellen dat is gericht op 12-plussers wordt dan ook steeds groter en gevarieerder. In deze leeftijdsgroep zijn de moeilijker spellen vaak favoriet. Er wordt individueel of in teams, met leeftijdsgenoten of met ouders gespeeld. Veel spellen hebben een speciaal instapniveau voor de jongere spelers, zodat zij op een gelijkwaardige manier mee kunnen doen met de met oudere spelers.

Winnaars in de categorie

18 Plus

Steeds meer volwassenen ontdekken dat spelen niet alleen leuk is voor kinderen. Er zijn dan ook al lang niet meer alleen puzzels en bouwpakketten voor volwassenen! Ook in groepen spelen is leuk en wordt steeds vaker door jongvolwassenen gedaan. Het aanbod aan interessante en leuke spellen wordt dan ook elk jaar groter. Themaspellen, waar je een langere tijd mee bezig bent, spellen die je kennis testen, maar ook kid-adult. Dat is een nieuwe trend en betekent speelgoed gericht op volwassenen. Waarom niet? Kleuren, bouwen, puzzelen en spellen spelen is ontspannend, geeft plezier en houdt je jong en scherp!

Winnaars in de categorie

Duurzaam

Duurzaam speelgoed is gemaakt van veilige, niet-giftige en ecologische materialen. Hout is een natuurlijk materiaal wat lang mooi blijft en duurzaam is. Het FSC® keurmerk van de Forest Stewardship Council geeft aan dat hout afkomstig is uit een goed beheerd bos, volgens normen op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en economie. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de ontwikkeling van speelgoed. Veel bedrijven zijn hier actief mee bezig, bijvoorbeeld door bouwstenen van organisch materiaal te maken en het opzetten van inruilprogramma’s voor oud speelgoed. Wat kan jij bedenken?

Winnaars in de categorie

Puzzels

De eerste legpuzzel is bedacht door de Engelsman John Spilsbury en verscheen rond 1760. Het was een kaart van Europa en de houten stukken hadden de vorm van de verschillende landen. De puzzel was dus vooral bedoeld als topografieles! Later werden er ook door anderen puzzels gemaakt. Ze werden moeilijker, kregen kleinere stukjes en werden minder duur doordat ze meestal van karton werden gemaakt. Nu gaat het bij puzzels niet meer alleen om de afbeelding. Er zijn allerlei nieuwe uitdagingen bedacht, zoals 3D puzzels of puzzels waarbij het gaat om wat de mensen op de puzzel zien. Helemaal nieuw dit jaar: escaperoom puzzels. Daarin los je het mysterie alleen op als je de puzzel op de juiste manier in elkaar zet. Zo is er is voor iedere leeftijd wel een puzzel!

Winnaars in de categorie

Kinderspel

Een kind speelt omdat het leuk is en hij of zij er zin in heeft. Maar spelen is tegelijk ook leerzaam: spelenderwijs leren kinderen problemen oplossen, oefenen hun motoriek en vergroten hun kennis. Samen spelen helpt hen om zich sociaal en emotioneel verder te ontwikkelen, zich in te leven in andere situaties en om te gaan met winnen en verliezen. Spelen is dus heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Maar: plezier staat natuurlijk voorop!

Winnaars in de categorie

Familiespel

Veel spellen worden omschreven met: “leuk voor de hele familie”. Het betekent dat het spel leuk is voor kinderen én hun ouders. Vaak speelt geluk een beslissende rol, zodat jong en oud kan winnen. Meestal zijn deze spellen eenvoudig van structuur, worden ze snel gespeeld en zijn er maar één of twee niveaus. Familiespellen hebben vaak een thema wat tot de verbeelding spreekt. Monopoly is misschien wel het bekendste familiespel ter wereld. Dit bordspel werd rond 1930 ontwikkeld en er zijn er inmiddels honderden miljoenen van verkocht. De meeste familiespellen zijn gericht op gezinnen met kinderen tot een jaar of twaalf.

Winnaars in de categorie

Kennerspel

Kennerspellen zijn voor mensen die houden van spellen die anderhalf uur of langer duren en wat uitgebreidere spelregels hebben. Deze spellen zijn meestal geschikt voor spelers vanaf tien jaar en die al meer spelervaring hebben. Kennerspellen hebben de laatste 25 jaar een grote opmars gemaakt. Spellen in deze categorie kenmerken zich vaak door een grotere inhoud met 3D onderdelen, verschillende speelniveau’s en uitbreidingssets. Vaak zijn er speciale speelmomenten in bordspelcafé’s waar deze spellen worden gespeeld.

Marskramer Nibbeling Nuenen

Parkhof 14 - 18
5671 EX Nuenen
T (040) 290 64 63

Openingstijden

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag

13.00 - 18.00 uur
09.30 - 18.00 uur
09.30 - 18.00 uur
09.30 - 18.00 uur
09.30 - 18.00 uur
09.30 - 17.00 uur

© 2021 Marskramer Nibbeling - alle rechten voorbehouden